Съединени американски щати

07.11.2012 09:24

 

Съединени Американски Щати

Националната птица на САЩ е плешивият орел, но този статут не го спаси от изчезване. В края на 20 век плешивият орел е поставен в списъка със застрашени видове. През последните 30 години числеността им нараства и вече достига ниво, което би могло да ги извади от списъка със застрашениете вече не са застрашени.

50 милиона американски деца посещават над 99 000 обществени началните и средните училища в САЩ всеки ден.

Част от написаното на Статуята на свободата гласи:
"Дайте ми умореният ваш народ,
всички жадуващи да въздъхнат свободно,
хвърлени в нужда.
От далечни брегове изгонени бедни и сироти!
Изпратете ги, бездомните и унижени, при мен!
Издигам аз моя факел пред Златните врата!”

Статуя е подарък от народа на Франция и е икона на свободата в САЩ.

Америка, наречена още "Новия свят", е първият открит от европейците континет през 1492 г. За негов откривател се е вписан Христофор Колумб, въпреки че той никога не е видял и кракът му не е спъвал върху земята, на която е сега САЩ. Неговите кораби акустират на няколко по-малки острови в Карибите на юг.

Кейп Канаверал Launch Pad

Населението на страната: 311 591 917
Валута: САЩ долар (USD)Кейп Канаверал е домът на космонавтиката вСАЩ. В близост се намира Космическият център Кенеди, от където се осъществяват космическите полети на САЩ.
Първото изстрелване на ракета от Кейп Канаверал става през 1950 г.
На 16 юли 1969 г., от тук е изтреляна ракетата "Аполо 11". В тази мисия пътува Нийл Армстронг - първият човек стъпил на луната (четири дни по-късно).
На 12 април 1981 г., започва нова ера в космическите изследвания със изтрелването на първата космическа совалка - Колумбия. Колумбия е първият космически кораб за многократна употреба в историята. През 2011 г. совалката осъществи последния си полет. Тя има 135 полети в космическото пространство.
Ракетата-носител на совалката е на същата височина като Статуята на свободата, но тежи три пъти повече.